Lochem eerste Fairtrade gemeente in de Achterhoek


Oktober 2014

Govos heeft actief deelgenomen in een platform voor het verkrijgen van de Fair Trade status door de gemeente Lochem. 

Op 4 september heeft de werkgroep Lochem Fairtrade, waarin alle wereldwinkels vertegenwoordigd zijn en nog veel meer, de gemeente genomineerd voor de titel Fairtrade Gemeente bij de landelijke jury van Fairtradegemeenten.nl, een landelijk platform van de Vereniging van Wereldwinkels, ICCO, Max Havelaar en mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Postcodeloterij. Op 2 oktober jl. verscheen er op de website van de landelijke jury een bericht dat Lochem als 48ste gemeente in Nederland de titel toegekend krijgt. Vorig jaar november waren zij te gast in Gorssel voor een koffieproeverij en hebben zij Zutphen uitgedaagd wie als eerste gemeente in de Achterhoek met deze titel aan de haal zou gaan. Lochem heeft deze ‘battle’ glansrijk gewonnen!

In 2012 is het initiatief ontstaan vanuit de kring van de Wereldwinkels. Pieter Arts, woonachtig in Lochem, ging bij de Wereldwinkels van Lochem, Gorssel en Eefde langs met de vraag of men er voor voelde om een werkgroep in het leven te roepen die zich hiermee zou gaan bezighouden. Buiten de Wereldwinkels, maar wel met volle steun van de Wereldwinkels!

Nu, twee jaar later, is het zover. De gemeente Lochem, met 8 actieve Fairtrade kernen, voldoet aan de norm van een Fairtrade gemeente; met 11 supermarkten waarin genoeg fairtrade producten te krijgen zijn, met 30 winkels en bedrijven waar fairtrade producten te koop zijn of gebruikt worden, 8 kerkgenootschappen en maatschappelijke organisaties waar fairtrade thee en koffie geserveerd wordt en waar 12 bedrijven en instellingen solidariteit tonen omdat zij ook innoverend bezig zijn met streekeigen en biologische producten, schone energie, maatschappelijk verantwoord ondernemen e.d. En met dit laatste slaat Lochem Fairtrade een brug naar andere initiatieven, die ook meetellen voor een betere wereld!

Facebook: https://www.facebook.com/LochemFairTrade

Pieter Arts
Van Lutterveltplein 4-H
7241 HN Lochem
0573 460930