Steun voor kinderen met groentetuintjes


Afgelopen jaar heeft Govos voor de derde keer het project van Arnold Brouwer in Cochabamba gesteund. Hij introduceert met zijn stichting Alerta Verde zgn. vierkante metertuintjes in het armere gebied van de stad. Over de besteding van de steun in 2021, nog volop een coronajaar, maakte hij het volgende artikel.

Tuinieren op de naschoolse opvang.

Dankzij financiële ondersteuning van GOVOS heeft onze Boliviaanse stichting Alerta Verde binnen haar stadslandbouwproject in het armste deel van de Boliviaanse stad Cochabamba naast het werken bij 70 gezinnen thuis in hun stadsmoestuintjes ook het “Project Horizon” (Proyecto Horizonte) ondersteunt met een moestuin en moestuinlessen voor jongeren.

Het project Horizon heeft in de wijk “Minero San Juan” een naschoolse opvang voor 50 kinderen en 50 jongeren. De jongeren krijgen naast huiswerkbegeleiding ook de mogelijkheid om metaalbewerking, muziek, engels, computerlessen, handvaardigheid en tuinieren te leren. De kleinste kinderen krijgen vooral huiswerkbegeleiding, maar ook computerles, handvaardigheid en s´ochtends helpen ze bij het onderhoud van de tuin. De huiswerkbegeleiding was dit jaar erg hard nodig omdat de lessen grotendeels virtueel gegeven werden en ook in gezinnen met meerdere kinderen is vaak niet meer dan 1 smartphone beschikbaar om virtueel les te kunnen volgen. Daarnaast lopen de kosten voor de mobiele internetverbinding ook op en kon niet iedereen dat even makkelijk betalen. De ondersteuning op het centrum was dus hard nodig voor de kwaliteit van het onderwijs.

Begin van het jaar had een groep van zo´n 30 jongeren en 5 begeleiders wekelijks les in de moestuin. Naast een korte theorieles werd er vooral samen in de tuin gewerkt om het geleerde gelijk toe te passen.

De tuin bestaat uit een aantal bedden in de grond, een vierkantemetermoestuin en vooral de plantenbakken gemaakt van oude autobanden en kapotte wasteiltjes doen het erg goed. Toen de tuin weer volledig ingezaaid en in ontwikkeling was werd de ondersteuning tweewekelijks. Door de goede zorg voor de tuin hebben zowel de kinderen als de jongeren verschillende keren salade uit eigen tuin kunnen nuttigen.

Daarnaast was het voor Alerta Verde vooral belangrijk om de jongeren te leren hoe ze zelf een tuintje op kunnen zetten om deze thuis te onderhouden. Dankzij de samenwerking met project Horizon hebben we 3 gezinnen gevonden die ook wilden leren tuinieren dus daar werken we samen met de ouders en werken de kinderen samen met de ouders in de eigen moestuin thuis. Nogmaals bedankt voor jullie ondersteuning, naast de geleerde lessen hebben de kinderen er in ieder geval ook nog eens gezond van gegeten.

Arnold Brouwer